Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Morlanda säteri, foto.

Morlanda säteri

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-07-10

Upplev Orust, en del av Bohuslän

Evenemang och utflyktstips för dig som vill utforska vår kommun. Här finns ett stort och varierat utbud med allt från musikupplevelser på en restaurang i havsbandet till vandringsleder. Orust erbjuder både en unik skärgårdsmiljö och vackra jordbrukslandskap.

Turistinformationen i Henån hjälper dig med turistinformation, sevärdigheter, kartor, evenemang och tips om boende.

Vi har flera vandringsleder med skyltade kultur- och naturminnen. Vill du inte promenera så kan du ta bilen på en historisk utflykt.

Vägminnen och kungainskriptioner

Du kan göra en kulturhistorisk resa längs vägarna på Orust och leta efter gamla vägvisare, milstenar och väghållningstenar. Det finns även fyra kungainskriptioner i kommunen.

Människor som går i skogen

Orust tvärs är en fyra mil lång vandring.

Vandringsleder

Du kan vandra på någon av våra vandringsleder med kulturhistoria där du passerar lämningar efter backstugor som minner om 1800-talets nöd och fattigdom.

Det finns fem kulturhistoriska vandringsleder

  • Kultehamn
  • Svens altare, Storehamn
  • Husebyleden, Storehamn
  • Kråksunds gap
  • Björnsundskanalen

Du kan skriva ut en karta eller använda den digitala kartan.

Björnsundskanalen är två kilometer

Vill du ta en kortare promenad så är leden vid Björnsundskanalen två kilometer. Kanalen sprängdes under 1935–1943 för att öppna farleden för större fartyg in till Uddevalla.

Orust Tvärs och Kuststigen Bohuslän

Björnsundskanalen är även en del av vandringsleden Orust Tvärs som är fyra mil lång. Leden ger många exempel på hur kulturlandskapet har utvecklats och förändrats alltsedan de första människorna kom till Orust för mer än 10 000 år sedan och fram till våra dagar. Orust Tvärs är en del av Kuststigen Bohuslän.

Kultehamn är handikappanpassad

Vill du ha med barnvagn eller rullstol så är vandringsleden vid Kultehamn till största delen handikappanpassad.

Hermanö

På Hermanö, som är ett naturreservat, finns ett antal väl markerade stigar med olika svårighetsgrad. Du kan lyssna på en telefonguide och höra personer från orten berätta om platsen du står på. Du når ön via färjan från Tuvesvik till Gullholmen.

Pilgrimsled

Det finns en pilgrimsled i form av en åtta på ön. Leden är märkt med S:t Olavsmärket och har riktning mot Nidaros, Trondheim.

Orust naturguide

Vill du vandra på egen hand ger boken Orust naturguide tips på utflyktsmål. Du kan bläddra i boken på nätet eller köpa den på Turistbyrån i Henån och på alla bibliotek på Orust.

Kuststigen Bohuslän

Kuststigen en vandringsled som tar dig utmed kusten, från Tjörn i söder hela vägen till Moss i Norge. Att vandra längs Kuststigen innebär inte bara att du upplever det nutida landskapet, på många sätt är det även en färd tillbaka i tiden.

Bohusleden

Bohusleden hittar du på fastlandet och den sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad. Leden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring.

Återställ
Hjälp oss bli bättre