Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Boxvik, foto.

Boxvik

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Veckans boktips, Aeneiden

Aeneiden handlar om den mytiska bakgrunden till grundandet av Rom. Hjälten Aeneas tvingas fly från den besegrade staden Troja med det gudomliga uppdraget att grunda en ny stad. En spännande 2000 år gammal klassiker som tar upp frågor som fortfarande är aktuella.

En trehövdad hund och människor med kläder från Rommartiden, tavla.

Rikard i Henåns bibliotek tipsar om:

Aeneiden av Vergilius

Det ska inte stickas under stol med att Aeneiden av romaren Publius Vergilius Mario, författad under 20-talet f.Kr. inte är någon lätt läsning. Eposet är skrivet på versmåttet hexameter och det är bra att ha ett lexikon över romersk mytologi nära till hands.

Aeneiden behandlar den mytiska bakgrunden till Roms grundläggning. Hjälten Aeneas tvingas fly från den besegrade staden Troja med det gudomliga uppdraget att grunda en ny stad längre västerut runt Medelhavets kust.

Det råder oklarheter exakt var denna stad ska förläggas, men efter att så när ha blivit kvarhållen i den nordafrikanska staden Karthago, där han förälskar sig i den sköna drottning Dido, anländer han via Sicilien till Italiens kust.

Efter ett besök i underjorden, där han träffar sin döde far och Dido, som tagit livet av sig i sorg över att Aeneas lämnat henne, lyckas han vinna den italiske kungen Latinus förtroende och hans dotters Lavinia hand.

Aeneas har dock en rival i krigaren Turnus och det är först efter ett blodigt krig mot honom som han kan säkra sitt nya rike.

Varför ska man då tvåtusen år efter dess tillkomst läsa Aeneiden? Kanske inte minst för att det är en spännande historia, som också behandlar många eviga och i vår tid högst aktuella frågor, som emigration, stormaktsambitioner och jämställdhet.

Återställ
Hjälp oss bli bättre