Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hälleviksstrand, foto.

Hälleviksstrand

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Veckans boktips, Metro 2033

Boken är första delen i Dmitrij Gluschovskijs trilogi och utspelar sig i Moskvas tunnelbanesystem år 2033, efter att ytan på jorden har blivit obeboelig och kontaminerad av biologisk krigsföring.

Ett bokomslag med en man i gasmask.

Metro 2033 av Dmitrij Gluschovskij.

Metro 2033 av Dmitrij Gluschovskij

Veckans boktips kommer från Hanna på Henåns skolbibliotek, som tipsar om Metro 2033 av Dmitrij Gluschovskij. Boken är första delen i en trilogi och utspelar sig i Moskvas tunnelbanesystem år 2033, efter att ytan på jorden har blivit obeboelig och kontaminerad av biologisk krigsföring. Det liv på ytan som överlevde är nu så muterat att vanliga krukväxter har blivit enorma, köttätande plantor och husdjur livsfarliga bestar. De invånare som hann ner i tunnelbanan vid krigsutbrottet har skapat en mängd samhällen under jorden där de olika stationerna fungerar som små byar och människorna försöker överleva genom att föda upp grisar och odla svamp på väggarna.

Stationerna har olika ideologiska och ibland även teologiska idéer, vilket gör att det är i princip ständiga konflikter och sammandrabbningar mellan dem.

Huvudpersonen Artiom får ett uppdrag som tar honom tvärsöver tunnelbanesystemet och genom de kolsvarta tunnlarna. Hans resa kantas av både människor som vill honom illa men även ett nytt, okänt hot som väntar i tunnlarna.

De två följande böckerna heter Metro 2034 och Metro 2035. Metro-serien har även blivit ett populärt tv-spel. På bilderna syns framsidan av ett välläst och tummat exemplar av boken och kartan över tunnelbanan som är på insidan pärmen av boken.

Återställ
Hjälp oss bli bättre