Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Dambadhuset Käringön, foto.

Dambadhuset Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-05-31

Veckans boktips, Folk med ångest

Den som tycker om Fredrik Backman sedan tidigare kommer gilla också hans senaste roman.

Folk med ångest av Fredrik Backman.

Veckans boktips från Victor på Ellös bibliotek:

Folk med ångest av Fredrik Backman

En bankrånare försöker råna en kontantfri bank på 6 500 kr. När rånaren kommer på att det nog inte var så smart, råkar hen fly rakt in i en lägenhet där det pågår en visning. Hur tar man sig ur det? Tja, tar gisslan till att börja med…!

Snart inser vi att det inte rör sig om någon ”vanlig” rånare, utan snarare om en ganska ”vanlig person”. Soppan blir inte mer lättsmält av att gisslan (sämsta gisslan någonsin, enligt rånaren), tycks vara mer oroliga över varför de, var för sig, befinner sig i lägenheten – snarare än över faktumet att en rånare just stormat in och tagit dem som gisslan.

När polisen säkrat lägenheten är rånaren spårlöst försvunnen. Man hittar blod, ett pistolskott hade hörts avlossas strax dessförinnan, men ingen i gisslan tycks känna till vad som hänt därinne. Spelar de bara fullkomligt ovetandes, eller döljer de något?

Den som tycker om Fredrik Backman sedan tidigare kommer gilla också ”Folk med ångest”. Den griper kanske inte tag i en på samma sätt som t.ex. ”Björnstad” och ”Vi mot er”, men Backman lyckas med konststycket att både underhålla och ta upp svåra ämnen på samma gång. Ena stunden skrattar man högt åt hur vrickade alla är, nästa stund kommer man på sig själv med att ”japp, sådan är ju jag med” Backman kan det där med igenkänning. För även om vi själva inte skulle iklä oss rollen som rånare, så övertygar han oss om att det finns dagar där vi åtminstone varit väldigt nära på att flippa ur totalt.

Återställ
Hjälp oss bli bättre