Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskärs fyr, foto.

Måseskärs fyr

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-12-12

Veckans boktips, Gun. Love

En fantastisk skildring av en gudsförgäten del av Florida, mitt ibland vapen, droger och fattigdom.

Gun. Love av Jennifer Clement.

Victor på Ellös bibliotek tipsar om:

Gun. Love av Jennifer Clement

Pearl och hennes mamma Margot har bott i en bil så länge Pearl kan minnas. Hon får endast leka med andra barn i trailerparken, där de har bilen ståendes, annars är det risk att någon får upp ögonen för dem och ”väcker” någon socialarbetare. De överlever på pulvermat, (halvrökta) cigaretter och Margots knappa lön från jobbet som städare på veteransjukhuset. Framförallt hjälps de åt att hålla modet uppe genom att drömma; drömma sig bort från parken, fattigdomen och våldet, som ständigt är närvarande.

En dag drar Eli Redmond in – en man som i alla avseenden saknar rent mjöl i påsen. Plötsligt har Pearl skuffats undan, den energi som Margot lyckats uppbåda under alla svåra år sugs upp och vi börjar förstå att inte heller den här sagan kommer sluta lyckligt. För med Eli Redmond är det väpnade våldet inte längre några stenkast bort, utan snarare så nära som på en armlängds avstånd.

Amerikanska romaner blir nästan aldrig så bra som när orättvisor skildras ur ungas perspektiv. Clement ger Pearl en berättarroll som påminner om till exempel Scouts i Harper Lees Dödssynden, eller Coras i Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen.

Återställ
Hjälp oss bli bättre