Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hälleviksstrand, foto.

Hälleviksstrand

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-05-24

Veckans boktips,”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”

Ni som var på Kulturhuset Kajutan 6 maj och lyssnade på Emma Frans när hon pratade om fake news, hörde henne också nämna Jack Werner. Han har skrivit en bok om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik.

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner.

Eva på Henåns bibliotek tipsar om:

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner

Bengt af Klintberg samlade vandringssägner som han publicerade 1986 i ”Råttan i pizzan” – Jack Werners bok samlar de digitala vandringssägnerna. Den stora skillnaden mellan vandringssägner nu och för drygt 30 år sedan är spridningstakten. Källkritik är alltså så mycket viktigare nu.

Mycket i Jack Werners bok är underhållande, det är ju alltid lite kul att läsa om tokiga saker som andra har gått på. Eller vänta nu! Hur många gånger har jag inte själv lite för snabbt accepterat det jag läst, tagit det för sant? Passar det in i min föreställningsvärld så är det så lätt att bli lurad. Som tur är ger ju boken också tips för hur vi ska hantera uppgifter och berättelser vi läser på nätet, för att vi själva inte ska bidra till ytterligare spridning av fake news. Tänk till innan du delar något som dyker upp i ditt flöde i sociala medier.
Kolla källan!

Återställ
Hjälp oss bli bättre