Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vintervallen, Hermanö, foto.

Vintervallen, Hermanö

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-01-24

Veckans boktips, Pow wow

En riktigt, riktigt sorglig, vacker och bra bok.

Pow wow av Tommy Orange.

Kerstin i Svanesunds bibliotek tipsar om:

Pow wow av Tommy Orange

Det var längesen jag blev så drabbad. En bok som liksom stannar kvar som en oro i magen, en klump i halsen, ett kroppsligt vemod.

Tommy Orange berättar om:

Jacquie Red Feather som inte kommer över våldtäkten hon blev utsatt för i sin ungdom.

Opal Viola Victoria Bear Shield som har en vilja av järn. Hon ser till att det går, även när det är omöjligt. Hon är som en klippa omgiven av mörka vatten. Hon har små knep - det gäller att hålla sig sysselsatt. Som en avledningsmanöver. Gärna med flera saker samtidigt för att skyla över en avledningsmanöver med en annan avledningsmanöver.

Orvil Red Feather som försöker hitta sin identitet och lära känna sitt ursprung i dansen. Men när han drar på sig dansdräkten känner han sig som en bluff - en indian utklädd till en indian - en fejkian.

Tony Loneman som lärt sig leva med sin "drome" - fetalt alkoholsyndrom - de skador han fick på grund av sin mammas drickande under graviditeten. Andra behöver inte tänka på vad deras ansikte betyder som jag gör. (s. 20)

Tommy Orange ger oss dessa människor och deras livsöden. Och man känner för dom så hårt att hjärtat kan brista.

Ibland tar det emot att läsa sorgliga böcker. I alla fall för mig. Men den här romanen är mer än bara sorglig. Där finns en vilja som tar den bortom sentimentalitet och socialpornografi. Den är helt enkelt ruskigt bra.

Återställ
Hjälp oss bli bättre