Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ellös hamn, foto.

Ellös hamn

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-02-15

Veckans boktips, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

Denna veckan tipsar vi om Leif G. W. Perssons bok om sitt yrkesliv.

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv av Leif G. W. Persson.

Veckan boktips kommer från Annika på Varekils bibliotek.

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv av Leif G. W. Persson


Tillhör du dem som verkligen gillar kriminologiprofessor Leif G W Persson? Det gör jag. Inte så att jag följt varje avsnitt av Veckans brott i åratal, men tillräckligt för att bli helt fascinerad varje gång mannen uttalar sina ofta så knivskarpa analyser om olika brott och utredningar. Nu senast i Nyhetsmorgon på söndagsförmiddagar i en viss kanal.

Som bokens undertitel säger så handlar det i denna bok om hans yrkesliv och vägen dit. Han berättar om en tid i lågstadiet, där läraren sätter käppar i hjulet för att han ska kunna hoppa över det första läsåret eftersom han redan kan läsa och är duktig på mycket. Han berättar om betydelsen av sin läsning av Kalle Blomkvist, Sherlock Holmes och andra mästerdetektiver och hur han förstod att det var detta han ville jobba med. Hans tid på universitet och högskola, där han för övrigt fick hålla i en hel del undervisning, jobb i Sverige, jobb i Chicago, privatlivet med de olika hustrurna, barnen som försummades, ja, han tar även upp sådant han har lyckats mindre bra med vilket bara gör honom mer mänsklig. Det är alltså inte enbart en skrytbok.

Det är väldigt bra skildrat av olika rättsfall där han via sina tankesätt leder oss fram till den skyldige i några kända fall, fast att han naturligtvis inte får gå ut med namnen på dessa. Vad polisen har missat i olika fall, vad de valt bort att undersöka närmare, och vad de istället valt att fokusera på. Det är mycket intressant att följa utredningarna, en behöver inte vara så väldigt intresserad av kriminologi, det blir ändå mycket givande läsning.

Återställ
Hjälp oss bli bättre