Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Grindsbyvattnet, foto.

Grindsbyvattnet

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

De unga och havet

Svanesunds förskolor deltar i ett projekt med syfte att utveckla pedagogiska aktiviteter och produktion av pedagogiskt material inom området marin pedagogik.

En balja med fiskar och barn

Det handlar om marinpedagogiskt studie- och handledarmaterial som kan användas för alla 17 globala målen för Hållbar utveckling. Fokus är på mål 14 och ett av delmålen: 14:1 skräp och plast i havet.

Projektet De unga och havet ska skapa yta för lokalt förankrat tematiskt arbete kring havsmiljö och aktiviteter som hör samman med havet eller sjöväsen, från förskola till mellanstadium.

Barnen har haft en workshop tillsammans med Havets Hus där två forskare berättade om havet och dess djur och miljö.

- Att få känna på de olika marina djuren tyckte barnen var häftigt berättar Terése Forsberg som Förskolechef Svanesunds förskolor.

Barnen hade många frågor på workshopen, till exempel om sjöstjärnan som känns taggig, har den inga ögon eller mun? Barnen var trollbundna när forskare från Havets hus besvarade barnens många frågor om havets olika djur och berättelser om hur livet är för en sjögurka var extra spännande.

Barn som känner på fiskar i en balja

Katthults barn (1-3 år) på Ängås förskola jobbar just nu med havet och korallrev. Här projiceras en film om livet under ytan med stora fiskar, vackra koraller och spännande hajar. Barnen ritar vid första tillfället med oljepastellkritor i starka färger, de följer korallrevets natur och fiskar med kritorna. Vid andra tillfället målar barnen ovanpå oljepastellen med vattenfärg i olika blåa och gröna nyanser.

På detta vis kan vi använda digitala verktyg i verksamheten och undervisningen tillsammans med de yngsta barnen. Barnen och vi pedagoger tycker det är spännande, inspirerande och roligt att se fiskarna fiskarna så stort på nära håll och det blir en upplevelse för hela kroppen och sinnena. Mest spännande är hajarna!

Barn som målar fiskar
Barn som målar fiskar
Barnens fiskar som de målat.
Barnens fiskar som de målat.
Återställ
Hjälp oss bli bättre