Logotyp

Kulturhuset Kajutan

Vid hamntorget i Henån, med utsikt över havet, ligger Kulturhuset Kajutan. Här finns bibliotek, turistbyrå, lärcentrum och konsthall.

Bild på en stor grå byggnad som det står Kajutan på.

Konsthallen

Konsthallen ligger på övre våningen och delar den stora lokalen med alla kulturevenemang, möten och andra tillställningar som äger rum i kulturhuset.

Utställningarna arrangeras av Orusts konstförening och syftet är att ge externa konstnärer möjlighet att få visa sin konst som ett fönster mot omvärlden.

Konsthallens öppettider

 • Måndagar 12:00-15:00
 • Tisdagar, onsdagar och torsdagar 10:00-19:00
 • Fredagar 10:00-17:00
 • Lördagar 10:00-14:00

Vid storhelger och andra helgdagar förekommer avvikelser. Om ni åker långväga, ta gärna kontakt med Henåns bibliotek i förväg. Telefon 0304-33 42 50.

Övriga avvikelser 2024:

 • Måndag 15 januari, konsthallen stängd hela dagen
 • Måndag 4 mars, konsthallen stängd hela dagen
 • Tisdag-onsdag 5-6 mars, konsthallen stängd 10:00-12:00
 • Torsdag 7 mars, konsthallen stängd 10:00-13:00
 • Onsdag 20 mars, konsthallen stängd 10:00-13:00
 • Onsdag 3 april, konsthallen stängd hela dagen
 • Måndag 29 april, konsthallen stängd hela dagen
 • Måndag 27 maj, konsthallen stängd hela dagen

Fler avvikelser skrivs ut efterhand. Listan är uppdaterad 25 april.

Aktuell utställning: Erik Malm

Datum

13 juli-14 augusti

Vernissage lördag 13 juli klockan 11:00-14:00. Föredrag klockan 12:00.

Om utställningen

Erik Malm är uppväxt i Stenungsund, men har idag Spanien som sin huvudsakliga bas för sina fotografiska expeditioner runt om i världen. Hans yrkesliv inleddes dock inom musikens värld, som soloklarinettist vid det som idag heter Malmö Opera. Därtill är han utbildad dirigent, med studier för den finske dirigentnestorn Jorma Panula. Av familjeskäl hoppade han av detta yrke och blev under nästan 25 år delägare och forsknings- och pruduktansvarig i familjeföretaget Malmstolen AB. 2016 köptes företaget av Europas största konkurrent.

Sedan tidiga ungdomsår har naturen, fågelskådning och senare fotografering varit ytterligare mycket starka passioner. Sex egna böcker, medverkan i ytterligare fem. Flera stora bokprojekt pågår. Störst är "Dedicated Life”. Idag ägnar sig Erik heltid åt fotografering, men gjorde under senvåren 2023 även comeback som dirigent. Dedicated Life-projektet har en stark koppling mellan musik och natur, hur allt är tänkt att berättas. Om detta görs det dessutom en dokumentärfilm av filmaren Tony Meyer.

Projektet handlar om existensen på vår planet. Arktis och Antarktis, Afrika, Patagonien, Atacamaöknen, Galapagos, Ecuadors regnskogar är bara några av platserna inkluderade i projektet. Allt i en fotografisk stil som pga sin unikitet väckt stor uppmärksamhet internationellt. Han målar fram sina bilder med kameran som pensel, med väldigt speciella resultat. Upplev några av dem på plats i Henån.

Arrangör

Orust konstförening

Ett berg över svart, oväderstyngd himmel. I förgrunden är marken sandbrun, det påminner om öken.

Erik Malms utställning går att se i Kulturhuset Kajutan mellan 13 juli-14 augusti.