Val och antagning

Du har rätt att söka till gymnasiet från och med det år du avslutat årskurs 9 på grundskolan. Du som bor i Orust kommun är förstahandsmottagen till gymnasieskolor som ligger inom Fyrbodalområdet och i Stenungsund.

Val av gymnasieskolor

Du som är folkbokförd på Orust kan söka till gymnasieskolor över hela landet. Inom Fyrbodal och Stenungsund är du förstahandsmottagen och i övrigt är du andrahandsmottagen.

Dessa kommuner ingår i Fyrbodal:

Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmåls kommun.

Ansökan

Ansökan till gymnasiet öppnar oftast i början av januari och är öppen fram till början av februari.

Du ansöker till gymnasieskolan digitalt via en webbsida som heter Indra. Nedan hittar du länken till Indras startsida.

För att kunna ansöka online behöver du en inloggning. Uppgifter för inloggning får du som går i årskurs 9 eller på Introduktionsprogram via post av Antagning Fyrbodal i december och januari.

Har du inte fått inloggningen innan den 15 januari är det viktigt att du pratar med din studie- och yrkesvägledare eller kontaktar Antagning Fyrbodal snarast.

Antagning

Ett preliminärt antagningsbesked visas i Indra den 13 april.

Efter det datumet finns fortfarande möjlighet att ändra sitt val genom att besöka sin studie- och yrkesvägledare för en justering. Det slutliga antagningsbesked publiceras 27 juni.

Behörighet

För att söka till en utbildning måste du först och främst vara behörig, det vill säga ha godkända betyg i de ämnen som krävs för utbildningen. Det är såväl din behörighet som dina sammanlagda betygspoäng som avgör om du blir antagen.

Grundläggande och särskild behörighet

För att få grundläggande behörighet till gymnasiet krävs att du har godkänt betyg i:

  • Svenska eller Svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik

Utöver den grundläggande behörigheten finns även särskilda krav beroende på vilket program du vill läsa.

Yrkesprogram

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs förutom den grundläggande behörigheten även att du har godkänt i 5 andra valfria ämnen, alltså totalt 8 godkända ämnen.

Högskoleförberedande program

Utöver den grundläggande behörigheten krävs det att du är godkänd i 9 andra ämnen, alltså 12 totalt. Beroende på vilket högskoleförberedande program du vill läsa kan det finnas krav på vilka ämnen som måste ingå i dessa 9 ämnen.

Ekonomiprogrammet, humanistiska och samhällsvetenskapliga programmet kräver att du ska godkänt betyg i geografi, historia, samhällskunskap och religion.

För att vara behörig till naturvetenskapliga och teknikprogrammet måste du ha godkänt betyg i biologi, fysik och kemi.

Meritvärde

Du hittar mer information om meritvärde via länken Räkna ut ditt meritvärde som du hittar nedanför.

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information på denna sida?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som är felaktigt eller saknades.
Formuläret används för att förbättra webbplatsens innehåll. Ditt meddelande skickas till den som är ansvarig över sidan. Om du har en fråga, ring eller mejla Kontaktcenter.


Ange din e-postadress.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.